3 tips för gamla respektive moderna hus – inredning och dekoration

Tips för gamla respektive moderna hus inredning | Listion

Ett hus kräver rätt inredning för att komma till sin fulla rätt och för att byggnadsstilen ska framhävas på ett optimalt sätt. Därför gäller det att ta hänsyn till när huset byggdes och vilket utseende det har, både invändigt och utvändigt. Nedan följer 3 inredningstips för dig som planerar att inreda och dekorera ett hus i modern stil och 3 inredningstips för dig som ska göra om ett äldre hus.

Moderna hus

1. Belysning


Lampor i stilren design och inbyggda spotlights är ett självklart val för en modern inredning. Genom att blanda punktbelysning med huvudbelysning är det enkelt att skapa precis det uttryck du själv önskar. Dessutom kan du låta särskilda detaljer eller konstverk hamna i fokus genom att använda dig av riktad belysning.

2. Moderna möbler och textilier


För de som planerar att inreda moderna hus fungerar inredning i en avskalad design allra bäst. Välj möbler i en enkel och stilren design, utan överdrivna dekorationer eller detaljer. Satsa på neutrala toner och sobra mönster, samt naturliga material som trä, metall, bomull, linne och jute. Textilierna får gärna ha ett grafiskt och runt utseende för att komplettera den moderna soffan eller fåtöljen på ett balanserat sätt.

3. Stilrena golv


För att skapa en modern känsla gäller det även att fokusera på golv och tak. Även om stilrena trägolv fungerar alldeles utmärkt kommer ett blankt och polerat golv ge en extra modern känsla. Satsa på neutrala färger som svart, grått eller vitt och kombinera med inslag av klinker och marmor i kök och badrum.

Äldre hus

1. Bevara känslan


När det kommer till inredning av gamla hus gäller det att ha respekt för äldre detaljer och material för att bevara dess genuina känsla. Det kommer skapa en historisk atmosfär och personlig känsla, samtidigt som det blir en fin kontrast till nyare möbler och inredningsdetaljer. Gamla hus är ofta dekorerade med vackra strukturer eller paneler som självklart måste tas tillvara på. Ta hjälp av en kunnig inredningsdesigner för att varsamt restaurera dessa om de skulle vara skadade.

2. Luftiga hyllor


Öppna och luftiga hyllor blir ett elegant sätt att addera extra förvaring för alla dina fina inredningsdetaljer. Samtidigt kommer den öppna konstruktionen varken störa eller dölja originalarkitekturen på samma sätt som inbyggda eller stora bokhyllor.

3. Dekorera väggarna med konst


Ett utmärkt sätt att framhäva husets byggnadsstil är att bjuda in konst från samma tidsepok. Denna får sedan gärna blandas med nyare och modern konst för att skapa personliga och iögonfallande kontraster. Detsamma gäller för möbler och tyger – var inte rätt att blanda gammalt och nytt då det endast kommer ge karaktär till ditt hem. Så länge du behandlar dess själ med respekt.