4 effektiva sätt att klara av tunga lyft

På många arbetsplatser är tunga lyft och förflyttning av otympliga föremål en stor del av verksamheten. Att bära på fel sätt kan innebära att kroppen slits ut i förväg och du har också stor risk att råka skada dig. Därför är det viktigt att vara rädd om kroppen och ha tillräckligt med kunskap om hur du ska lyfta tunga föremål på bästa sätt.

Oavsett om du jobbar på lager, som hantverkare eller på kontor är de kommande 4 punkterna viktiga att tänka på för att din kropp ska hålla så länge som möjligt och för att du ska slippa dras med onda och utslitna leder.

1. Jobba med benen i stället för ryggen

Det största misstaget många gör när de ska lyfta tungt är att ta i med ryggen i stället för benen. Ett bra knep är att titta på tyngdlyftare. De klarar av att bära de otroligt tunga vikterna tack vare att de håller dem nära kroppen och håller ryggen helt rak och endast låter benen jobba. Försök även att spänna magmusklerna för att verkligen se till att ryggen får ett bra stöd. Så fort du känner att du inte kan kontrollera tekniken och i stället börjar använda ryggen är föremålet antagligen för tungt eller för otympligt. Då är det bättre att ta hjälp än att envist försöka klara det på egen hand. Går föremålet att dra eller skjuta framför dig är det också ett bättre alternativ. Tänk också på att även föremål med lätt vikt ska bäras rätt för att inte orsaka skador på lång sikt. Hanterar du lätta föremål men lyfter dem på fel sätt flera gånger om dagen kan det ha minst lika dålig inverkan på kroppen.

2. Jobba med motsatta rörelser

Något som är bra att ha i åtanke för att klara av tunga lyft är att utsätta kroppen för motsatta rörelser. Lyfter du alltså tunga föremål där du behöver böja dig framåt flera gånger om dagen kan du förebygga skador genom att lika många gånger böja dig bakåt. Lägg händerna bakom ryggslutet och tänj ut ryggen genom att böja huvudet bakåt. Med den typen av avlastande rörelser kan du se till att hålla din rygg frisk.

3. Träna upp ryggen

Självklart är det även viktigt att träna ryggen genom styrketräning för att få ett så stabilt och naturligt stöd som möjligt. Där kommer du även behöva träna upp en bra teknik för att kunna lyfta tungt vilket du kommer kunna ta med dig till din arbetsplats.

4. Använd hjälpmedel

För de arbetsmoment som dagligen kräver tunga lyft är det en god idé att investera i smarta hjälpmedel. På arbetsplatser så som lager och byggarbetsplatser är truckar eller transportvagnar något som underlättar otroligt. På så sätt behöver personalen inte själva lyfta tungt virke eller otympliga varor, utan kan låta maskinerna sköta jobbet. Det är dock viktigt att veta hur de ska användas för att skapa en ergonomisk miljö.