5 saker att tänka på för att få privatlån med betalningsanmärkning

5 saker att tänka på för att få privatlån med betalningsanmärkning | Listion

Skulle du någon gång i livet råka få en betalningsanmärkning ligger den kvar hos kreditupplysningsföretaget i tre år. Det kan handla om något så oskyldigt som att du inte kunnat betala tillbaka på ditt CSN-lån under en viss period eller missat att betala en faktura i tid. Tyvärr kan detta sätta rejäla käppar i hjulet för dig när det är dags att ansöka om lån och ibland till och med när du försöker hyra en lägenhet eller söker ett jobb. När långivaren, hyresvärden eller arbetsgivaren tar en kreditupplysning på dig kommer det nämligen visas att du har en betalningsanmärkning. Det ger uppfattningen om att du är slarvig när det kommer till din ekonomi och sänker din kreditvärdighet betydligt. Som tur är finns det dock sätt att kunna få privatlån beviljade trots betalningsanmärkningar. Kika på punkterna nedan för att ta reda på mer.

1. Ta hjälp av rätt bank

Om du har betalningsanmärkningar och är i behov av ett lån gäller det först och främst att ta reda på en långivare som godkänner detta. Alla gör nämligen inte det, så ödsla inte tid på att boka möte med någon som kommer ge dig ett blankt nej. Om du tar kontakt med en långivare som beviljar privatlån med betalningsanmärkning kommer de i stället titta på din nuvarande ekonomi och inte på hur den såg ut för flera år sedan. Det ger dig en större chans att trots allt få lånet godkänt.

2. Du behöver ha en viss årsinkomst

Hos de flesta långivare som beviljar lån med betalningsanmärkningar så måste du ha en viss årsinkomst för att bevisa att du kan betala tillbaka på lånet. Beloppet är olika, men kan handla om relativt låga belopp som 150 000 kr/år.

3. Du behöver ha en god ekonomi

Den här punkten tar vid där den förra slutar – du ska helt enkelt ha en god allmän ekonomi för att få ditt lån beviljat. Det handlar inte bara om årsinkomst, utan långivaren tittar också på när du fick din senaste betalningsanmärkning. Ju längre sedan den var, desto större chans har du att få ett lån.

4. Du behöver vara skuldfri

Du får heller inte ha några skulder hos Kronofogden för att få ett lån med betalningsanmärkning utan säkerhet. Du måste alltså vara skuldfri och kunna bevisa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Tänk på att endast låna så mycket du klarar av

Det viktigaste när det kommer till att ansöka om lån är att faktiskt fundera över vad du har råd med och att endast låna så mycket pengar som du klarar av att betala tillbaka. Ett lån ska helt enkelt inte försätta dig i en djupare ekonomisk knipa, utan hjälpa dig att ta dig ur den.