5 tips när du ska söka jobb

Bra bit på vägen med att söka jobb i Sverige | Listion

Behöver du ett nytt jobb? Att söka jobb kan ibland vara klurigare än vad man kan tro. Det är många som behöver arbete och arbetsgivarna är ofta petiga med vem de anställer. För att öka dina chanser till att få det jobb du vill ha har vi sammanställt en kort lista med fem punkter som kan underlätta när du ska söka nytt jobb.

1. Skriv CV

Något av det första du bör göra är att uppdatera ditt CV. I ett CV ska information som personuppgifter, tidigare arbetslivserfarenheter och utbildningar finnas med. Försök att skriva strukturerat och tydligt. Du behöver inte ha med all information som exempelvis grundskola och gymnasium, de senaste erfarenheterna är de viktigaste.

2. Skriv personligt brev

Att skriva ett personligt brev är något klurigare än att skriva CV. Här gäller det att du är personlig men samtidigt koncis. Du måste anpassa varje personligt brev utifrån det jobb du söker. Om du skriver alldeles för generellt kommer du varken stå ut från mängden eller se intressant ut för arbetsgivaren. I det personliga brevet gäller det att du säljer in dig själv – vad gör just dig till en bra kandidat? Försök att undvika klichéer som att du arbetar bra under stress. Beskriv hellre hur du löst tidigare arbetsuppgifter och svårigheter. Det kanske viktigaste stycket i det personliga brevet är det första. Här gäller det att vara pang på. Vänta med att beskriva dig själv och skriv istället om varför du är den bästa kandidaten för det jobb du söker.

3. Öva inför intervjun

Om du väl gått igenom den första uttagningen och blir kallad till intervju har du kommit en bra bit på vägen med att söka jobb i Sverige. Det kan vara läskigt att bli intervjuad eftersom man ofta blir ställd mot väggen. Kom ihåg att företaget faktiskt valt ut just dig, för att de anser att du verkar intressant. Tro på dig själv och försök att se självsäker ut. Med andra ord, undvik att sitta med korsade armar och se till att hålla ögonkontakt. Öva gärna med en vän innan intervjun.

4. Stå ut från mängden

När du väl skriver ditt personliga brev har du chansen att verkligen stå ut från den stora massan. Varför inte lägga in lite kuriosa om vad du är stolt över i livet? Det behöver inte vara jobbrelaterat. Kanske har du varit volontär, rest jorden runt eller något annat? När du ska söka nytt jobb gäller det att försöka tänka dig in i arbetsgivarens roll. Är det du säger intressant? Kommer du kunna vara en bra tillgång till företaget?

5. Kort men informativt

När du ska söka jobb i Sverige gäller det att vässa pennan. Arbetsgivare får in hundratals, ibland tusentals ansökningar. För att du ska fånga intresset måste du skala ner texten. Håll det kort men koncist. Läs igenom både CV och personligt brev ett par gånger och be gärna en bekant läsa också för att se om något kan kortas ner/tas bort.