5 tips på hur du väljer rätt sorts värmepump för pool – temperaturer, priser och varumärken

värmepump för pool - Listion

Om du har investerat i egen pool bör du inte snåla på valet av värmepump. Den behövs för att hålla en behaglig temperatur i vattnet, något som även kan förlänga badsäsongen. Men det finns inte bara en pump att välja, här listar vi 5 tips på hur du väljer rätt.

1. Värmekapacitet

En av de första sakerna att kolla på är hur stor och kraftfull värmekapacitet du behöver. Detta tar du reda på genom att dels kolla på poolens storlek men också vilken temperatur du önskar. Här räcker det inte att endast kolla på värmepumpens effekt. Du behöver även se hur verkningsgraden ligger. Verkningsgraden, även kallad COP-värdet (Coefficient of Performance) är något som visar vad pumpens verkningsgrad är under olika temperaturer. Se till att du väljer en pump som är utformad och utvecklad utifrån vårt nordiska klimat. Det är alltså stor skillnad på värmepumpar som används i pooler i Spanien och här i Sverige.

2. Tänk på miljön

Idag är pooltillverkare oerhört miljömedvetna och de flesta större företag gör sitt bästa för att värna om miljön. Detta gör det lättare för dig som konsument att också göra bra miljöval när du ska beställa en ny värmepump för pool. När vi pratar om miljövänliga alternativ återkommer vi till COP. Ju högre COP-värde, desto mer miljövänligt eftersom du får mer värme för elen som du förbrukar. När du jämför COP-värdet mellan olika tillverkare är det viktigt att du även ser över förutsättningar, att de jämför värdet vid samma temperatur, annars kan du inte göra en riktig bedömning.

3. Välj rätt för vårt klimat

Som vi var inne på ovan är det viktigt att köpa en poolvärmepump som är anpassad för vårt klimat. Eftersom en svensk sommar kan bjuda på en del kyla är det desto viktigare att du väljer en pump med tillräckligt hög kapacitet för de svalare temperaturerna. Det är lätt att gå direkt på de billigare priserna när man väljer ny pump, ett misstag eftersom dessa ofta är utvecklade för ett betydligt varmare klimat än vad vi har här i Sverige.

4. Önskas särskilda finesser?

Många poolägare älskar finesser och smarta funktioner. Om detta stämmer in på dig bör du se över vilken pool värmepump som har saker som exempelvis WiFi-styrning. En digital kontrollenhet kommer förenkla användandet av pumpen avsevärt.

5. Hitta lämplig storlek

Det finns inte bara en storlek av poolvärmepumpar. Tvärtom kan du hitta mängder av olika varianter. Det är viktigt att du får rätt dimensioner för att pumpen ska klara av att värma upp den vattenvolym som ryms. Här kollar man bland annat på poolens storlek, hur välisolerad den är, vart i landet den ligger samt hur du täcker poolen. Gör din research noga så blir du inte besviken. Du kan oftast få bra hjälp och rådgivning av pooltillverkare. Ställ alla frågor du har samt berätta om önskemål. Då pumparna finns att köpa i många prisklasser är detta också värt att jämföra. Varför är en viss pump dyrare än en annan? Priset bör inte var den enda betydande faktorn i ditt val.