Att inreda köket – En detaljerad köksritning är en bra början

Designa kök | Listion

Många skriver under på att köket är hemmets viktigaste rum, och det är svårt att överskatta kökets betydelse. Det är en plats som är central genom livet, dygnet runt. Här mötte du smaker och dofter när du var barn, här tog du paus när du pluggade och nu är det kanske dags att läsa läxor tillsammans med nästa generation?

Det är något av en folksport att piffa och förbättra sitt hus och hem. Man vill göra ett gott intryck på köpare, bygga om när man blir fler eller färre i hushållet, eller kanske är det en hobby? Efter en period med vita väggar vill nu allt fler ha mustigare färger och en mysigare hemmiljö. Det gäller även i detta rum. Vitvaror måste inte vara vita och kakel finns i oändliga varianter.

Serveringsgång eller vinkyl

Förutsättningarna bestäms bland annat utifrån åldern på ditt hem och i vilken period köket byggdes. Om du vill anlita inredningsdesigner är det något av det första som ni behöver konstatera tillsammans. Ett antal andra frågeställningar för dig som kund är; vilken roll har detta rum för mig/oss? Hur utnyttjar vi köket idag? Räcker ytorna för behoven? Kan vi bygga om? När du jobbar med professionella inredare får du koll på vad som är möjligt att göra och i vilken följd det kan ske. Eftersom det är många faktorer som avgör både funktion och trivsel är just detta rum något av en utmaning. Vatten, el och gas ställer krav på att lagar och regler för säkerheten följs. Är du intresserad av att bygga om och förändra planlösningen är det tryggt att samarbeta med någon som kan läsa en gammal köksritning men också ta fram nya.

Visionerna och verkligheten

Det är roligt att drömma om förändringar och se resultatet framför sig. Men ganska ofta är det motigt och besvärligt att förverkliga dem. Om du hyr in någon som gjort detta några gånger blir det lättare och roligare. Du får förslag att ta ställning till, skisser som du begriper och inte minst får du ta del av ett stort nätverk av hantverkare. Vid första mötet kommer ni överens om budget, stilval, färger och material. Om du vill håller du ihop renoveringen själv, eller om du känner att det räcker med att just designa kök lämnar du över de andra uppgifterna. Du kommer att bli informerad hela vägen av projektledaren som har ansvaret för leveranser och koordineringen av byggnationerna. Där sköts beställningar och kontakten med grannar och andra berörda. På så sätt har du endast en kontaktperson att hålla reda på. När det hela är klart gör ni en utvärdering och går igenom om det förväntade har gått i lås.