Bränsle till skorstensfria kaminer – fördelar, egenskaper och hur fungerar de?

Bränsle till skorstensfria kaminer – fördelar, egenskaper och hur fungerar de? | Listion

En kamin hör hemmet till, men idag är det inte bara att skaffa en kamin, särskilt inte om du vill ha en vedeldad kamin med skorsten. Om du vill ha ett smidigare och minst lika mysigt alternativ kan du vända dig till Vauni, de erbjuder skorstensfria kaminer i unik formgivning.

Det finns en rad olika regler för skorstenseldade kaminer, och inte undra på. Att elda inomhus medför såklart stora risker om det inte görs på rätt sätt. Men för dig som vill slippa krångel eller som kanske bor i lägenhet utan skorsten och kamin finns andra alternativ. Har du hört talas om kaminer som eldas utan skorsten? Och då pratar vi inte om sådana där gamla varianter med en fejkbrasa med lampa. Idag finns det nämligen unika kaminer som du eldar utan ved, och istället med etanol. De är enkla att använda, säkra ur hälsoperspektiv och ger inte ifrån sig miljöskadliga ämnen. Vedeldning däremot har visat sig ge stora miljöföroreningar när röken släpps ut. Etanoleldade kaminer utan skorsten ger ifrån sig samma mängd koldioxid som en vuxen människa andas ut.

En stor fördel med att välja skorstensfria kaminer är att de inte gör hemmet sådär svettigt och varmt. För trots att det är mysigt att elda inomhus blir det oftast för varmt att vistas i rummet. Med denna moderna lösning slipper du det problemet och får det bästa ur alla världar – en kamin som skänker en inbjudande och mysig atmosfär med riktig eld. Men hur fungerar då bränsle till skorstensfria kaminer? Olika tillverkare använder olika typer av bränsle. Etanol är ett bra alternativ. Bioetanoldriven eldning är nästintill doftfritt och brinner i nästan exakt fem timmar. Dessutom slipper du problem med sot eftersom bränslet inte sotar.

Om du vill köpa skorstensfria kaminer i Göteborg kan du kolla in tillverkare som Vauni. De är ett svenskt företag som formger, utvecklar och producerar moderna skorstensfria kaminer i tidlös och skandinavisk design. Du hittar annorlunda kaminer som är runda som klot och fristående, men även inglasade kaminer. Dessutom kan du välja bland flera färger och inte bara svart och grått. Här finns exempelvis klotformade kaminer i rött, vitt och rostfärgat, både i fristående och vägghängda utföranden. Du kan beställa skorstensfria kaminer i Göteborg via deras hemsida eller genom att besöka någon av deras återförsäljare i Göteborg, Stockholm, Borås eller Malmö. De har även återförsäljare i många andra städer.

Att välja bränsle till skorstensfria kaminer är inte svårt. Du kan oftast köpa bränslet hos samma återförsäljare som du köper själva kaminen hos. Du kan även hitta bränsle hos byggvaruhus. Dock vill du ha den bästa varianten för din kamin, då kan det vara bra att köpa allt från samma tillverkare. Satsa på svensk kvalitet och en unik design som du kan njuta av år efter år. Eldning är inte bara mysigt på vintern. Föreställ dig en sval augustikväll framför brasan, inte helt fel det heller. Idag fungerar det att elda i skorstensfria varianter även i lägenheter, en stor fördel för dig som vill skapa en inbjudande atmosfär även om du flyttar till lägenhet från hus.