Dags att välja ut ett försäkringsbolag Sverige? Lär dig mer om hur du ska tänka när du väljer

Försäkringar finns för att skydda oss om något oväntat skulle hända. Det finns en uppsjö olika försäkringar som kan vara bra att teckna. Alla har vi olika livsstil och behov, därför är det viktigt att jämföra och lära dig mer om olika försäkringstyper för att du ska kunna välja rätt.

Några av de vanligast försäkringarna att teckna privat är bland annat fordonsförsäkring, hemförsäkring och reseförsäkringar. Därtill är även försäkringar för husdjur vanliga och något som kan vara bra att ha om du exempelvis har hund eller katt. Det kan bli väldigt dyrt med veterinärkostnader utan försäkring. Det finns inte bara en privat försäkring att välja på, utan mängder. Därtill behöver du även välja hos vilket försäkringsbolag du vill teckna försäkringen. Det kan kännas svårt att veta vem som är bäst för just dig.

Det finns många stora och mindre försäkringsbolag i Sverige. Både de stora och de små aktörerna har för- och nackdelar. Om det är viktigt för dig med personlig service är oftast de mindre försäkringsbolagen ett bättre val eftersom de har en mera personlig kundkontakt än vad de stora kan erbjuda. Däremot brukar små bolag inte erbjuda lika många tjänster. Vill du exempelvis teckna flera försäkringar hos samma bolag kan de större försäkringsbolagen vara att föredra. Då kan du ha samtliga försäkringar hos samma företag. Här följer en lista över försäkringsbolag i Sverige för att få en idé om vilka som är störst i Sverige just nu:

  • Skandia
  • SEB Trygg Liv
  • AMF Pension
  • Länsförsäkringar

De som är störst är inte nödvändigtvis de som är bäst. Det gäller att kolla upp vilka villkor som gäller för den specifika försäkring du är intresserad av. Det finns även andra bra listor, till exempel kan du kolla in en lista över försäkringsbolag i Sverige med fokus på kostnader. Det finns många bra jämförelsesajter där du snabbt och enkelt kan se prisskillnader som månadskostnad och maxbelopp.

Trots att du själv får välja vilka försäkringsbolag i Sverige som du vill teckna försäkring hos finns det vissa försäkringar som du enligt lag måste ha. Här ingår till exempel trafikförsäkring. Den är endast till för dig som äger en bil. Kom även ihåg att det finns en rad olika privatförsäkringar som är fördelaktiga att ha. En av de viktigaste är bland annat hemförsäkring. I den här försäkringen ingår många olika delar, exempelvis:

  • Skydd för tillhörigheter
  • Rättskydd
  • Reseförsäkring
  • Överfallsskydd

Det är många försäkringsbolag Sverige som erbjuder hemförsäkring. Så kom ihåg att alltid jämföra priser och kolla igenom vilka krav och villkor varje enskilt företag ställer på sina kunder. För dig som vill kunna känna dig trygg även om du skulle bli av med jobbet, är en inkomstförsäkring också viktig att teckna. Vänta inte med den försäkringen utan teckna en innan det värsta inträffar. Med en privat inkomstförsäkring kan du komplettera utbetalning du får från a-kassan eftersom a-kassan endast betalar ut upp till 80 % av din befintliga lön. När du väl ska välja ut ett försäkringsbolag är det viktigt att du kontrollerar att de är registrerade hos Finansinspektionen. Du kan alltid dubbelkolla försäkringsbolaget här för att se att de är registrerade och har de tillstånd som krävs.