Hemligheten bakom ett lyckat och framgångsrikt lojalitetsprogram

Hemligheten bakom ett lyckat och framgångsrikt lojalitetsprogram | Motivation Service

Lojalitetsprogrammen är idag ett viktigt verktyg hos alla företag som vill växa och framförallt se till att behålla sina nuvarande kunder. Att skapa ett bra program är däremot inte så lätt som det låter. Det finns många saker att tänka på för att få det att fungera på ett bra sätt.

Kom ihåg syftet

Ett bra lojalitetsprogram ska leda till mer återköp och på så sätt öka försäljningen. Programmet har även flera bra bieffekter, exempelvis ett stärkt varumärke och i vissa fall ett mervärde för kunden. Det är dock alltid bra att tänka på varför du vill ha ett program för att skapa lojalitet hos kunden, samt vad det förväntade resultatet ska bli.

Anpassa ditt system efter dina kunder

Personligen är jag medlem i flera kundklubbar och om jag letar i en av mina byrålådor i hallen kommer jag att hitta mängder av kort. Min plånbok har däremot bara de allra viktigaste korten, bankkortet och körkortet. Idag finns det möjlighet att göra betydligt enklare lojalitetsprogram än tidigare. ICA och deras ICA-kort är en bra inspiration. Eftersom de kan se vilken typ av varor du köper kan de anpassa sina lojalitetserbjudanden till just dessa produkttyper. Om de vet att du köper mycket ost kan de ge dig ett erbjudande på en god men dyrare ost som du kanske sedan byter upp dig till. Eftersom ICA-kortet även fungerar som ett bankkort fyller den mer än en funktion.

Gör det enkelt

Du behöver inte nödvändigtvis starta en bank bara för att du vill stärka dina kunders lojalitet men det är värt att tänka på. ICA har skapat ett lojalitetssystem som bygger på mer än bara bra erbjudanden. En kundklubb är sällan spännande i sig och i många fall hamnar den i byrålådan tillsammans med alla andra kundklubbar man registrerat sig hos.

Ge ett svar på frågan: varför?

Lojalitet bygger på mer än bara erbjudande. Människan är trots allt inte en hundraprocentigt rationell varelse. Vi tar känslomässiga beslut hela tiden. Om vi tycker om ett företag eller anser att de ger oss något extra som de inte kan få hos någon annan kommer vi att vilja vara lojala. Att göra det oväntade, det lilla extra, kan ibland vara den detalj som gör den stora skillnaden. Exakt vad det oväntade är beror på dig. Du kan säkert komma på flera saker som skulle göra dina kunder glada. Det behöver inte vara ett ännu lägre pris utan kan handla om något helt annat. Ibland kan även en enkel gest leda till stärkt lojalitet och en gladare kund.