Ljusdesign är viktigt för välmåendet hemma och på jobbet

Ljusdesign är viktigt för välmåendet hemma och på jobbet | Listion

Hur ljuset faller hemma eller på kontoret är viktigt. Det handlar inte bara om att kunna se vad du gör, ljuset kan även påverka hur en interiör upplevs och även betraktarnas känslor. Ljusets värme, från blått och kallt till brandgult och varmt, kan göra att du känner dig mer eller mindre pigg.Rätt använt kan ljuset se till att kroppen känns som mest vaken när det behövs.

Stor skillnad med små medel

Ljus är en grundläggande faktor när det kommer till inredning. Den påverkar så gott som allt, från hur du upplever rummet till hur det känns när du går in för första gången. Rätt ljus kan skapa rätt atmosfär. Det kan handla om att du vill skapa en mysig och intim stämning för restauranggäster, en lyxig och elegant känsla för entrén eller ett välbelyst och trevligt intryck för kontorslandskapet. Med hjälp av ljusdesign kan du hjälpa lokalen åstadkomma den effekt och känsla du är ute efter.

Form och funktion

Det finns många saker att tänka på när det kommer till ljus eftersom den fyller både en estetisk och en praktisk funktion. Genom att ta hjälp av en konsult för ljusdesign kan du se till att belysningens fulla potential utnyttjas. Konsulten kan hjälpa med belysningen på flera plan, inte bara genom att bestämma vart det ska finnas lampor utan även vilken typ av lampor som ska installeras och mycket mer.

Hitta rätt belysningsplanerare

Det kan skilja sig en hel del mellan olika designers. Det finns trots allt både duktiga frilansare och företag som erbjuder konsulttjänster inom just detta område. Det bästa du kan göra är att undersöka referenserna. Om de har gjort liknande uppdrag tidigare är sannolikheten stor att de även kan hjälpa just dig. Fråga inte bara en ljusdesigner, se till att du tar in flera offerter för att kunna jämföra både pris och vad du får. I vissa fall kan designern även hjälpa till med andra delar, exempelvis installationen av belysningen. I andra fall kan det krävas att du även tar in en installationskonsult som ser över det rent praktiska. I många fall kan företag som erbjuder tjänster inom design av ljus och belysning även hjälpa till med installationen medan frilansare kan föreslå konsulter som de jobbat ihop med tidigare. Oavsett vilken väg du väljer att gå kan du räkna med att inredningen och känslan kommer att kännas annorlunda. Bli inte förvånad om du ser en ökad produktivitet bland personalen, eller kanske fler nöjda gäster och besökare.