Tre anledningar till att ljusdesignär viktigt för företag och organisationer

Tre anledningar till att ljusdesignär viktigt för företag och organisationer | Listion

De flesta tänker inte ens på hur viktigt det är med ljus, både i vardagen och på arbetsplatsen. Ljuset gör det möjligt för oss att se vad vi håller på med. Ljus påverkar oss även känslomässigt. Vissa ljus känns bättre än andra av någon anledning. Med en av de viktigaste sakerna som ljuset påverkar är vår dygnsrytm. När solens ljusa strålar lyser upp vår dag känner vi oss pigga och krya. När mörkret fallet signalerar hjärnan till kroppen att det snart är dags att sova eftersom dagen är över. Ljuset kan med andra ord påverka medarbetarnas energi på arbetsplatsen. Det är här som en ljusdesigner kommer in i bilden.

Ljuset påverkar allt

Den mänskliga kroppen styrs av ett antal interna processer, inte minst det hormonella systemet men även den biologiska klockan. Dessa interna processer påverkas i sin tur av solljuset och, i brist på solljus, det artificiella ljuset. Det finns flera principer som styr ljusdesign men den viktigaste är att ljuset får oss att må bra och vara mentalt mer aktiva. Rätt ljussättning har ett stort värde, både biologiskt och även emotionellt och estetiskt. Det känns bra att jobba i en väl upplyst arbetsplats och ljussättningen kan även se bra ut.

Fördelarna med att ta in ljussättningstjänster

Detta för oss till de tre fördelarna med att ta in ljusdesigntjänster i Stockholm.

1. De får personalen att må bra och ha mer energi
2. Arbetsplatsen blir synligare (vilket minskar risken för misstag och olyckor)
3. Lokalen ser snyggare ut

Detta är fördelar som påverkar människan direkt. Det finns även indirekta fördelar, exempelvis att arbetsplatsen upplevs som trevligare och att varumärket stärks.

Anlita en konsult för ljusdesign

En konsult som specialiserat sig på just ljus och ljussättning kan tas in i flera stadier. De kan vara delaktiga i byggprojekt och ansvara för att ljuset ska se trevligt ut. Då kanske de arbetar ihop med en arkitekt. De kan även tas in i en aktiv arbetsplats och få ta tag i ljusdesignen på kontoret. För att konsulten ska kunna göra sitt jobb på bästa sätt är det bra om du som kund vet vad du vill ha och ungefär hur du vill åstadkomma det. Det är en fördel om du kan visa konsulten visuellt vilket resultat du vill se. Konsulten kan i sin tur ta fram skisser och visa en plan för hur ni skulle kunna nå dessa mål tillsammans.

Ett tips när du ska anlita en konsult inom just ljus är att även kolla med företag som tillhandahåller flera konsulttjänster. Det är även vanligt att en installationskonsult behövs för att slutföra projektet.