Tre viktiga saker att tänka på när du ska starta eget café och behöver en affärsplan

saker att tänka på när du ska starta eget café och behöver en affärsplan| Listion

En affärsplan är ett sätt att förklara hur din verksamhet kommer att se ut och hur den kommer att fungera. Det är ett utmärkt sätt att visa vad som kommer att kosta pengar och hur du kommer att tjäna pengar. Vi ger dig några tips på saker att tänka på.

    1. Använd en mall

En affärsplan är inte något nytt. Faktum är att en affärsplan oftast är ett krav när du ska besöka en bank för att be om ett lån. Det finns flera färdiga mallar som du kan använda dig av för att skapa en egen affärsplan. Dessa behöver inte nödvändigtvis vara anpassade för dig som vill starta eget café, använd helt enkelt bara de relevanta delarna.

2. Detta bör en affärsplan för ett café innehålla

Om du ska öppna ett eget café bör din affärsplan innehålla följande punkter:

Affärsidén

En beskrivning och sammanfattning av ditt företag. Vad är företagets mål, hur kommer pengar in, vem är kunden och vilka produkter/tjänster kommer att erbjudas.

Företagsformen

Vilken företagsform har du tänkt använda dig av och varför.

Målgrupp

Vem är kunden? Finns det flera kunder, vilka är dessa? Hur kommer du att nå din målgrupp? Varför ska de välja just dig?

Marknaden

Vart ska du ha ditt café? Hur ser branschen ut just nu och hur ser den ut i framtiden?

Konkurrensen

Vilka andra restauranger, fik och caféer finns det i närheten? Vilka är deras styrkor och svagheter?

Ditt café

Hur kommer ditt café att se ut, öppettider, utbud, priser, försäkringar, tillstånd, design och så vidare.

Finansieringen

3. Vikten av en affärsplan

En affärsplan gör det möjligt för dig att analysera hur ditt företag kommer att fungera på marknaden. Du kan göra affärsplanen långt innan du öppnar ditt café eller ditt företag. Affärsplanen tvingar dig att tänka igenom olika situationer och analysera faktorer som kan påverka din verksamhet. Finns det starta eget café regler ska du ta reda på dessa och skriva ned hur du planerar att hantera dessa. Du behöver även undersöka marknaden för att se vilka förutsättningar du har för att lyckas. Detta gör det möjligt för dig att snabbt få en överblick över vilken potential ditt café har och vad du behöver göra för att lyckas. Dessutom kan du enkelt visa andra denna potential, vilket du kommer att behöva för att lyckas hitta finansiering