En arbetsgivare har en hel del makt över dig och din vardag. Det är inte ovanligt att arbetsgivarna missbrukar denna makt, eller att en chef missbrukar makten. Vad gör du om du blir uppsagt på felaktiga grunder? Det finns många sätt att hantera detta på.
1. Vad säger ditt avtal?
En av de första sakerna du bör kolla upp är vad som står i ditt anställningsavtal. Om du är medlem i ett fackförbund och om din arbetsgivare har tecknat ett kollektivavtal med facket så täcks du av kollektivavtalet. I annat fall är det LAS som gäller. Om du har en fast anställning, det vill säga en tillsvidareanställning, kan du endast bli uppsagt under vissa förutsättningar. Det händer att arbetsgivaren gör fel när de säger upp dig, exempelvis att de inte använt giltiga skäl eller att de inte tagit hänsyn till den fastställda processen. Om du har en uppsägningsförsäkring kan du få hjälp med att hantera denna tvist med din arbetsgivare.
2. Om du inte är med i ett fackförbund
När du är medlem i ett fack får du hjälp av facket när du blir uppsagd. Om du däremot inte är medlem kan du behöva vända dig till någon annan. Personer som inte är medlemmar kan med fördel teckna en försäkring vid uppsägning och på så sätt få hjälp när det behövs.
Du kan vara med i en a-kassa utan att vara med i fackföreningen. Tänk på att du även kan nyttja andra praktiska försäkringar, exempelvis inkomstförsäkring. Denna är perfekt för dig som har en hög lön som du vill försäkra. A-kassan ger dig en ersättning på upp till 80 % av 25 025 kronor som mest. Tjänar du mer än 25 i månaden kan inkomstförsäkringen täcka mellanskillnaden mellan a-kassans gräns och 80 % av din höga lön.
3. Ha koll på försäkringens villkor
När det kommer till både a-kassan, inkomstförsäkring och uppsägningsförsäkringen börjar de oftast inte gälla förrän efter en viss tidsperiod. A-kassan kräver exempelvis att du har varit en betalande medlem i minst tolv månader i sträck. Först därefter kan du få ut den fulla ersättningen när du blir arbetslös. Du får inte heller säga upp dig själv, då riskerar du att bli helt utan ersättning.
Även försäkringar har viktiga villkor att känna till. Försäkring vid uppsägning gäller exempelvis oftast sex månader efter att du har tecknat försäkringen. Om det uppkommer en tvist under denna sexmånadersperiod kommer den inte att täckas av försäkringen. Därför är det viktigt att teckna relevanta försäkringar så fort som möjligt. Det gäller både för a-kassan, inkomstförsäkringen och andra eventuella försäkringar som du vill få skydd av.