Värt att veta om vintage Hublot.

Hublot big bang klocka | Rob Engstrom

Vem kom på den briljanta idén att kombinera ett guldur med ett gummiarmband? Det var förstås italienaren Carlo Crocco som grundade Hublot i slutet av 70-talet. Sedan dess har klockornas banbrytande design fortsatt att fascinera människor över hela världen. Sveriges kung Carl XVI Gustaf har till exempel setts bära en vintage Hublot vid flera tillfällen som t.ex. under en Nobelmiddag. Men varför är det så svårt att få tag i en vintage Hublot?

Varför finns det så få vintage Hublot?

Hublot firade 40-årsjubilieum 2020 och är ett relativt ungt klockmärke till skillnad från till exempel Patek Philippe som firade sitt 180-årsjubileum för några år sedan. Eftersom klockmärket inte funnits så länge på marknaden finns det få vintage Hublot klockor att välja mellan. Definitionen av vintage är att föremålet ska vara minst 25 år gammalt men vintage kan också syfta på att stilen har gått ur tiden och ersatts av andra trender.

Tre “vintage” Hublot

  • Classic Original.

Den första klockan som Hublot tillverkade. Klockan har en svart urtavla, en guldboett med tolv titanskruvar och ett armband i svart naturgummi. När armbandsuret såg sitt ljus 1980 fick den ljumma applåder men idag, flera årtionden senare, har den satt standarden för hur sportiga klockor ska trendmässigt se ut.

  • Big Bang Original.

Den här klockan lanserades 2005 så det är ingen vintage Hublot i traditionell mening. Klockan är inspirerad av Classic Original men är speciellt designad på ett sådant sätt att den gjorde ett stort avtryck inom klockvärlden då den lanserades. Klockan har ett armband av mönstrat gummi, en boett av polerat stål och en infattning i svart keramik.

  • Classic Fusion.

Klockan lanserades 2008 och är inte en vintage klocka i klassisk mening. Armbandsuret är både sportbetonad och elegant med sin boett och infattning i polerad titan och armbandet är av räfflat gummi.

Har du en Hublot med många år på nacken – ta väl hand om den! Se till att regelbundet lämna in din Hublot på klockservice hos en erfaren urmakare.